Horseback Field Archery

Seuramme (Equestrian Martial Arts Club ry EMAC) on aloittanut marraskuussa 2017 yhteistyön kansainvälisen Horseback Field Archery Associationin kanssa, joka kehittää ratsastusjousiammuntaan ratoja/sääntöjä, joissa yhteisenä tekijänä on niiden aidattomuus. Aitaamaton rata voi sijaita pellolla, ratsastuskentällä, maneesissa tai vaikkapa metsässä. Seuramme toimii Horseback Field Archery Associationin paikallisena vastuuorganisaationa suomessa/skandinaviassa ja julkaisee  kaikkien vapaaseen käyttöön ratojen sääntöjä, järjestäen harjoitusleirejä ja kilpailuja. Materiaalia julkaistaan erillisellä sivulla sekä Facebook-sivuilla.

Nämä ns. field archery  “kenttäratsastusjousiammunta” tyyppiset radat vaativat suoriin ja aidattuihin putkimaisiin ratoihin verrattuna huomattavasti enemmän hevosen hallintaa ja muistuttavat näin historiasta tuttua metsästys- ja sodankäyntitapaa. Moni uskookin, että avoimien alueiden radat ovat tulevaisuudessa hyvin tärkeä ja olennainen osa ratsastusjousiammunnan lajivalikoimaa. Field Archery ratoja ovat esimerkiksi Cross Country, Hit&Run, Comanche Attack ja Horse Archer’s Duel. Vanhat hyviksi havaitut radat, kuten korealainen ja unkarilainen ovat toki toiminnassamme edelleen vahvasti mukana ja niissä seuramme noudattaa  SRJL:n ja International Horseback Archery Alliancen sääntöjä kuten aiemminkin.

Ks. Bridleless horseback field archery: https://www.youtube.com/watch?v=opgpC7yi-aQ

Ks. Dual Comanche Attack (normaalisti vain yksi kilpailija kerrallaan radalla): https://www.youtube.com/watch?v=Xspxd2ek9EE

Ks.  Horseback Field Archery Association FB-sivu: https://www.facebook.com/horsebackfieldarchery/

Artikkelin kirjoittaja ja lisätietojen antaja:

Tero, pj

Suomen Ratsastusjousiampujain Liiton sekä Yhdysvaltalaisen National Horse Archery Associationin (level I, II) hyväksymä kouluttaja.